fbpx
+386 31 238 180 tomaz.ursic@krav-maga.si Ljubljana in Koper

Borbeni mindset po Cooper-jevi barvni lestvici

Kdo je Cooper in zakaj borbeni mindset?

V tem prispevku bom obravnaval meni zelo blizu temo. To je borbeni mindset, z vidika Cooper-ja in njegove barvne tabele. John Dean “Jeff” Cooper je bil častnik ameriških marincev,  ki je aktivno služil vojsko tako v drugi svetovni vojni, kot tudi kasneje v Korejsko Ameriški vojni.

Bil je eden najboljših ameriških inštruktorjev streljanja, pisec knjig s tega področja, ter  eden prvih, ki je postavil temelje za razumevanje borbenega mindset-a. Najbolj pomemben del za preživetje smrtonosnega spopada po Cooper-ju ni niti orožje, niti odlično znanje borilnih veščin, temveč izključno borbeni mindset, kar je lepo opisal tudi v svoji knjigi »Principles of Personal Defense«.

cooper-borbeni-mindset
cooper-borbeni-mindset

Cooper-jeva barvna lestvica nima ničesar skupnega s taktičnim delovanjem ali stopnjo budnosti, kot bi na prvi trenutek lahko pomislili. Temveč obravnava posameznikovo stanje duha, kot ključni moment njegovih preživetvenih sposobnosti.

Po Cooper-ju je prav stanje duha tisti del naših sposobnosti, ki je neposredno povezan s stopnjo nevarnosti za katero smo pripravljeni ustrezno odreagirati. Oziroma, ki nam omogoča prehod iz ene ravni razmišljanja v drugi na način, da bomo ustrezno obvladali dano situacijo.

Cooper je trdil, da s svojo barvno lestvico ni izumil nič posebnega, vendar pa je očitno, da je bil prvi, ki jo je uporabil kot učinkovit pokazatelj posameznikovega duševnega stanja. V nadaljevanju si lahko preberete opise Cooper-jeve barvne tabele iz Joel Rosenberg-ove knjige: The Carry Book, kot jih je pisec zelo lepo opisal:

COOPER-JEVA LESTVICA

cooper-borbeni-mindset

Bela (White code)

Nezavedni in nepripravljeni. Če vas napadejo, ko ste v stanju bele, Vas lahko reši le nespretnost in/ali  nepripravljenost napadalca, sicer se za vas lahko napad zelo slabo konča. V takšni nepričakovani situaciji bi bil vaš naraven odziv: “O moj bog! To se meni ne more dogajati”.

cooper-borbeni-mindset

Rumena (Yellow code)

Sproščena pozornost (budnost). Ni zaznati posebnih groženj. Vaša miselnost je naravnana na “mogoče je danes tisti dan, ko se bom moral braniti”. V tem stanju rumene se zavedate, da je svet potencialno poln groženj in kot tak neprijazen kraj v katerem ste se pripravljeni braniti če bi bilo to potrebno. Aktivno uporabljate svoja čutila kot so oči in ušesa in se zavedate, da se boste danes, kot pravi Cooper: “morda morali spopasti”.

cooper-borbeni-mindset

Oranžna (Orange code)

Povečana pozornost (budnost). Nekaj ni čisto v redu in ima našo pozornost. Naš radar je zaznal posebno opozorilo. V tem stanju svoj primarni fokus premaknemo na to posebno opozorilo, da ugotovimo ali obstaja grožnja, pri čemer smo še vedno pozorni tudi na okolico. Naša miselnost se preusmeri na “Mogoče se bom danes moral spopasti s to osebo” s poudarkom na točno določeni tarči, ki je povzročila stopnjevanje statusa opozoril.

cooper-borbeni-mindset

Rdeča (Red code)

Stanje rdeče pomeni Borbo. Vaš mentalni sprožilec, ki se je pred tem iz rumene preklopil na Oranžno se je sedaj sprožil. Če se zgodi situacija  “X”, bom napadel to osebo – zgodila se je situacija “X” in boj se je začel.

cooper-borbeni-mindset

Črna (Black code)

The USMC (United States Marine Corps) uporablja še stanje črne barve (Black code), ki prvotno ni bila del originalne Cooper-jeve lestvice, v njegovi mladosti pa je v prevodu pomenil: Boj v teku. Nekoč so stanje »Black code« poimenovali tudi za stanja, ki so ponazarjala nezmožnost delovanja zaradi panike ali prevelikega strahu.

Zaključek

Kot sam to razumem, gre torej za razumevanje in pripravo lastnega uma na ustrezne ukrepe v odvisnosti od nevarnosti v kateri se nahajamo. Torej aktiven proces, ki se ne odvija kar sam od sebe in sam po sebi, temveč proces, v katerem smo zavestno prisotni in ki se ga moramo priučiti, tako kot se priučimo samih tehnik, ki jih izvaja naše telo v stanju borbe.

Kot lahko vidimo iz zgornjega zapisa, je Cooper-jev barvni prikaz mentalnih stanj posameznika, v različnih stresnih situacijah, izredno jasno obrazložen. Zato je tudi dober pripomoček za razumevanje lastnih odzivov oziroma stanj, kadar smo pod pritiskom fizične grožnje ali napada. Vsekakor priporočam vsakemu od vas, da si ga dobro ozavestite, da boste lahko sposobni razviti najbolj pomemben del bojevnika – njegov mentalni del, kot smo to povedali že na začetku tega bloga.

Tomaž D. Uršič, inštruktor Krav Maga Global.


O treningih