fbpx
+386 31 238 180 tomaz.ursic@krav-maga.si Ljubljana in Koper

Zakaj razvijati spretnosti borbe na blizu?

Borba na blizu in Krav Maga

Borba na blizu ali »hand to hand combat« je sestavni del KMG sistema, povezana prav z vsemi tehnikami in temami, ki jih obravnava Krav Maga. Že na začetku naj povem, da moramo razumeti razliko med samoobrambnimi in borbenimi tehnikami. Tisti, ki že poznate Krav Maga veste, da samoobrambni sistem pokriva 3 področja: borba na blizu, samoobramba ali »self-defence« tehnike ter varovanje tretjih oseb ali »3rd party protection«. Borba na blizu je prisotna in nujna pri ostalih dveh področjih, saj daje odgovor na bistven problem, ki se pojavi, ko uspešno izvedemo tehniko samoobrambe – to je: kaj potem?

Napadalec v žaru borbe, pod vplivom stresa in adrenalina, ne bo odnehal, čeprav smo se rešili njegovega udarca, brce ali prijema, če ne bo v to prisiljen. Nasprotno s samoobrambo (beri blokado udarcev ali brc) oziroma rešitvijo njegovega prijema, ga bomo samo dodatno motivirali, da se bo pri naslednjem napadu še bolj potrudil, da nas poškoduje. Vsaka naša rešitev, ne da bi ga ob tem tudi trajno nevtralizirali, mu daje čas in prednost, da se prestrukturira ob naslednjem napadu na nas, vse dokler nas ne spravi v položaj, ko se ne moremo več braniti in smo poraženi ter fizično in mentalno poškodovani.

Zato je poleg samega znanja tehnik samoobrambe, nujno razvijati in pridobivati tudi znanja borbe na blizu kot so udarci in brce. Le z dobrim znanjem udarcev in brc je naše znanje samoobrambe celovito, saj nam omogoča, da hitro in trajno nevtraliziramo našega napadalca. Krav Maga ima za ta namen lasten, unikaten sistem borbe na blizu, kjer že ob obrambi (beri blokadi) napadalčevega udarca ali brce, istočasno sledi naš protinapad, bodisi z udarcem ali brco. Te so vedno usmerjene v najbolj ranljive točke napadalca, kar nam omogoča hiter, večinoma takojšen zaključek spopada, kar pa je tudi naš cilj.

moški v telovadnici izvaja brco na boksarsko vrečo
borba na blizu krav maga

Borba na blizu kot protinapad

Ne pozabimo, da govorimo o realnih napadih zunaj naše cone udobja, zunaj športa in ringov, kjer je borba še vedno samo šport in kjer borci oz. sodniki kontrolirajo zaključek borbe, da se ta zaključi varno za oba borca. Nekontrolirani fizični spopadi zunaj naše cone udobja so veliko bolj nepredvidljivi in predvsem krvavi ter nevarni ne le za naše zdravje, temveč mnogokrat celo za naše življenje.

Razvijanje spretnosti borbe na blizu je zatorej nuja in obvezen del treninga, ki nam dejansko omogoča, da preživimo tam zunaj, ko smo enkrat fizično ogroženi. Vsaka dobro izvedena tehnika samoobrambe, brez učinkovitega protinapada sama po sebi ne rešuje grožnje. Le to rešuje šele dobro ciljan in usmerjen protinapad, ki napadalca zares ustavi, ter konča spopad v našo korist.

Ker so napadi o katerih danes govorim nepredvidljivi, velikokrat zahrbtni in umazani (ne pozabimo, da ne govorimo o športu), je za učinkovito obrambo pred le temi, potrebno razvijati znanje tudi specifičnih udarcev in brc, ki nam omogočajo hitre rešitve iz vseh možnih kotov, položajev (sede, leže, stoje) in razdalj pod katerimi smo napadeni. Torej tako, kot se to dogaja v realnih situacijah napadov. Krav Maga je eden redkih borbenih sistemov na svetu, ki ima razvit širok sistem tehnik, ki daje resnično učinkovit in realističen odgovor na prejšnji zapis.

Razvoj mentalne pripravljenosti

Vsi poznamo izrek: Vse je v glavi.  Tega se še kako zaveda tudi sistem Krav Maga, zato je eden glavnih stebrov od štirih na katerih temelji, razvijanje mentalnega dela pri svojih članih. Vsi člani vemo, da Krav Maga temelji na razvijanju taktičnega, tehničnega, fizičnega in mentalnega dela. Prvi trije so več ali manj odvisni od našega zunanjega oziroma zavestnega jaz-a in kot taki z vztrajnostjo, voljo in redno vadbo, hitro postanejo del nas. Najpomembnejši in tudi najtežji je prav ta zadnji, mentalni del, ki je pogojen z našim notranjim, nezavednim Jaz-om.

Ko mentalni del razvijemo do te mere, da se ob realni grožnji odzovemo borbeno in se, če je  potrebno, spustimo v spopad z namenom zaščititi se, le potem smo zares postali borec. Pot do tega dela je pri večini ljudi dolga in težka. To pa zato, ker premagujemo sebe, preoblikujemo svoj notranji jaz, se na novo spoznavamo. Je kot vsaka pot, ki se začne iz naše cone udobja in nas na koncu pripelje na cilj, kjer se čutimo prerojeni, novi, močnejši.

Young Athletic Man Showing Combat Techniques of Chinese, Wing Chun Kung Fu.
borba na blizu Krav Maga

Zatorej dragi moji, samo znanje borbe na blizu, vam omogoča resnično rešitev problema, kjer ste fizično ogroženi. Omogoča vam tako imenovani »finishing mode«, kot to rečemo pri Krav Maga. Treningi vam omogočajo kvaliteten sparing, skozi katerega hitro razvijate svoje borbene sposobnosti, posledično pa razvijate tudi bistveni del, ki vam omogoča uspešno končanje spopada v vašo korist in to je vaša mentalna moč.

Tomaž D. Uršič, inštruktor Krav Maga Global.