fbpx
+386 31 238 180 tomaz.ursic@krav-maga.si Ljubljana in Koper

Pogosto zastavljena vprašanja - FAQ

ALI JE KRAV MAGA PRIMERNA ZA TISTE, KI NISMO ŠE NIKOLI TRENIRALI NOBENE BORILNE VEŠČINE ALI DRUGE VRSTE SAMOOBRAMBE?

Seveda je primerna. V praksi se je pokazalo, da celo še bolj primerna, kot pa če bi že prej trenirali katero drugo borilno veščino. Vsaka borilna veščina ima namreč njej lastno gibalno motoriko, kar je lahko včasih problem, ko se je treba te motorike znebiti, da bi prevzeli KM motoriko. Rahlo prednost imajo le tisti, ki so pred tem trenirali boks, kick boks in/ali Muay Thai, saj znajo že pravilno udariti in/ali brcati, kar je tudi sicer temelj Krav Mage na katerem se gradijo nato vse ostale tehnike. Tako da lahko bi rekli, da je še najbolje, če ste “nepopisan list”😊

ALI SE LAHKO VPIŠEM NA VADBO KADARKOLI MED LETOM?

Da, s treningi lahko pričnete kadarkoli med letom, ne da bi za to trpela vaša vadba oziroma vaš razvoj KM tehnik. Vadba je zasnovana tako, da se vsak trening izvajajo nove tehnike, ki so med seboj neodvisne. Pomembno je le, da imate partnerja s katerim sta na približno isti stopnji, da lahko izvajata vajini stopnji primerne tehnike.

TRENIRAL BI SAMO 1X TEDENSKO, KER MI 2X NE USTREZA GLEDE NA MOJE DRUGE OBVEZNOSTI. ALI JE MOŽNO TRENIRATI SAMO 1X NA TEDEN?

Vse je odvisno od vašega cilja. Če je vaš cilj kvalitetna in strokovna telesna vadba za dvig fizične kondicije pri čemer se še naučite določenih tehnik samoobrambe potem ja. Če pa je vaš cilj poleg redne telesne aktivnosti in dviga fizične kondicije tudi hiter razvoj in napredek v Krav maga veščinah, ter redno polaganje izpitov s ciljem priti na čim višji nivo znanja, potem pa je 1x tedensko definitivno premalo za dosego takšnega cilja. Kot vsaka športna aktivnost tudi ta zahteva svoj vložek v času, ki ga moramo nameniti, da bi postali dobri v tem kar počnemo.

KAKŠNA STAROST JE NAJBOLJ PRIMERNA ZA TRENING KRAV MAGE?

Zanimivo pri Krav magi je, da se je pokazalo, da ne obstaja takoimenovana primerna starost. V osnovi smo ljudje tisti z bolj ravitimi motoričnimi sposobnostmi ali kot temu danes pravijo fizično inteligenco, in tisti z manj. Seveda so treningi za otroke in najstnike od 5 do 13 leta drugačni od treningov za odrasle, tako da otroci ne morejo trenirati z odraslimi in obratno, kar pa še vedno ne pomeni, da otroci in najstniki nimajo svojih KM treningov. Lahko bi rekli, da ni starostnih omejitev, temveč so le naše lastne fizične omejitve. Če smo zdravi in se čutimo še vedno dovolj sposobne za kvalitetno telesno vadbo, potem ni nobenih ovir, da se udeležujemo Krav maga treningov. Naš najstarejši član je imel 74 let, pa je prišel vse do P5 stopnje brez problemov. Ljudje smo različni in leta dan danes niso več pravo merilo sposobnosti posameznika.

NISEM V NAJBOLJŠI TELESNI PRIPRAVLJENOSTI IN NE VEM, ČE NISO TRENINGI KRAV MAGE PRENAPORNI ZA MENE?

Odlično. Potem je čas, da se nam pridružite in skupaj z nami postopno dvignete vašo telesno pripravljenost z rednimi treningi.  Treningi so zasnovani tako, da si lahko postopno gradite vašo fizično pripravljenost. Sam vodim treninge ogrevanja na katerem dvigujemo fizično kondicijo tako, da si lahko ob vajah, ki jih izvajamo sami določate tempo, ki vam ustreza. Tako lahko ves čas opazujete svoj napredek in pri tem uživate, ko vidite, da ste iz meseca v mesec hitrejši, prožnejši in močnejši.

ALI JE VADBA PRIMERNA TUDI ZA ŽENSKI SPOL?

Vadba je zelo primerna tudi za ženski spol. Sploh če izhajamo iz dejstva, da so ženske veliko bolj ogrožene kot moški že po naravi  samih odnosov. Če pa upoštevamo še osnovno izhodišče oziroma filozofijo Krav Mage, da v čim krajšem času končamo spopad oziroma se izognemo grožnji, je vadba več kot primerna tudi za ženske.

ŽELIM SE NAUČITI KAKŠNE UČINKOVITE SAMOOBRAMBE, VENDAR SE NE ŽELIM IZPOSTAVITI RIZIKU POŠKODB?

Treningi Krav Mage so zaradi izredne učinkovitosti samoobrambnih tehnik zasnovani na način, da je varnost udeležencev na prvem mestu. Poleg zaščitne opreme, ki si jo nabavi vsak udeleženec sam, kot je zaščita za zobe, rokavice, zaščita za podkolenico in nart ter ščitnik za genitalije se vse tehnike izvajajo v kontroliranem in nadzorovanem okolju, da ne prihaja do poškodb. Do zdaj še nimamo primera, da bi se kdorkoli resneje poškodoval na vadbi Krav mage.