fbpx
+386 31 238 180 tomaz.ursic@krav-maga.si Ljubljana in Koper

Nepravilen napad med treningom

Najpogostejša napaka na treningu

Ena najpogostejših napak na treningu, med vadbenimi partnerji, je nepravilen napad, ko smo v vlogi napadalca. Nepravilen napad med treningom pomeni, da napad, ki ga izvajamo nad partnerjem, ne izvajamo na način, da bi partner čutil pritisk realne nevarnosti.  Brez zaznave realne nevarnosti, pa partnerju enostavno ne omogočimo razvoj njegovih borbenih in motoričnih sposobnosti na način, da bo v realni stresni situaciji odreagiral ustrezno in pravočasno. To pa je ključno pri reševanju problemov v takšnih situacijah.

Z nepravilnim napadom, vadbenemu partnerju odvzamemo možnost napredka, namesto da bi mu pomagali razvijati njegove obrambne sposobnosti za realne situacije. Če se na treningu čimbolj ne približamo realni situaciji, ustvarjamo le iluzijo lažne samozavesti. To pa je v realni situaciji fizične grožnje lahko zelo nevarno.

napad-med-treningom-krav-maga
nepravile- napad-med-treningom

Kaj je nepravilen napad?

Pa poglejmo bolj podrobno, kaj točno mislim z izrazom nepravilen napad. Kot inštruktor Krav Maga večkrat opazim, da vadbeni partnerji, ki so v vlogi napadalca, svoje udarce niti približno ne usmerijo v točko, kamor bi ta udarec moral iti in v realni situaciji gre. Kar pomeni, da se vadbeni partner ne more ustrezno naučiti ustrezne obrambne tehnike.

Dogaja se, da gre udarec s pestjo, namesto v glavo, nekam mimo glave, pri čemer se partner ni še niti premaknil. Ali z drugimi besedami, namesto da bi bila dolžina udarca čez tarčo (pomeni, da bi bila pest pri maksimalnem dosegu za glavo napadenega) se ta konča že 20, 30 ali več centimetrov pred glavo napadenega. Upam, da je vsem jasno, da se noben udarec s pestjo ali brca v realnosti ne ustavi pred tarčo. Po navadi je obseg udarca optimalen, kar pomeni, da gre v tarčo. Če udarci ali brce niso usmerjeni na način, da dosežejo svojo tarčo, potem tudi tehnika, ki je narejena za realni napad, ne more priti do izraza.

Nepravilen napad ni "realen napad"?

Takšne napake na koncu stanejo tako tistega, v vlogi napadalca, kot tudi tistega v vlogi napadenega. Napadalec se nikoli ne bo naučil pravilno napasti (beri: udariti in/ali brcniti) in s tem razviti svoje udarce in brce da bodo maksimalno močni in učinkoviti. Napadeni pa se nikoli ne bo mogel naučiti pravilne tehnike in s tem učinkovite obrambe. Zavedati se moramo, da lahko le s točnimi in pravilnimi napadi vzpodbudimo »napadenega«, da bo lahko razvijal svoje obrambne sposobnosti v pravem odzivnem času in na ta način pridobil realne borbene sposobnosti za realne situacije. Njegova samozavest pa bo na ta način imela svojo realno podlago, saj je nastala skozi pritisk zaznavanja realne nevarnosti.

Vsakič, ko svojim članom poudarjam pomen realnega napada, kot veliko vrednost tako za napadalca kot za napadenega, se mi potožijo, da se bojijo, da bodo svojega partnerja poškodovali in da zato raje napadajo s previdnostjo. Napaka in še enkrat napaka. Trening je še vedno zelo nadzirano okolje in kot tako daleč od realne nevarnosti. Člani imajo vso potrebno zaščitno opremo, ki jih varuje pred poškodbami v primeru neprevidnosti ali slabe kontrole napadalca. In ne nazadnje, partner, ki je v vlogi napadalca bo tudi v primeru, da je prišlo do močnejšega neželenega kontakta, hitro ustavil svoj napad.

borba na blizu Krav Maga
trening-krav-maga

Do zaupanja v svoje sposobnosti

Vadbeni partner, ki je v vlogi napadalca, lahko svoje napade začne počasi in jih postopno stopnjuje, v dogovoru in glede na trenutno sposobnost partnerja. V vsakem primeru, pa mora napadalec, svoje napade izvajati pravilno, torej na način, da bi lahko zadel svojo tarčo in/ali izvedel realen prijem. V realnih situacijah, napadalci ne ustavljajo svojega napada, temveč ga ravno nasprotno, še stopnjujejo. Bolj ste šibki, bolj se stopnuje napad na vas. Tovrstni napadi so brutalni in ljudje niso več ljudje, postanejo zveri. In ravno zato je potrebno na treningih poskrbeti za nadzirano ustvarjanje okolja, ki je čim bolj podobno realnim situacijam. Le tako lahko udeleženci začutijo skozi trening realno nevarnost in grožnjo napada.

Le na ta način, člani z rednimi treningi in znanjem, lahko zaupajo v svoje sposobnosti, da ne rečem v učinkovitost Krav Maga tehnik. Vedeti moramo, da je Krav Maga nastala in se razvila prav iz realnih groženj in napadov, zaradi česar je danes na svetu priznana kot ena najbolj učinkovitih in najhitreje učljivih samoobramb.

Zatorej, dragi moji člani Krav Mage, ne bojte se, da boste koga poškodovali. Pri treningu v tako nadzorovanem okolju in pod takšno zaščitno opremo, ki jo uporabljate le redko lahko pride do česa takšnega. Ravno nasprotno, v praksi se je pokazalo, da so člani izredno hitro napredovali, kadar so treninge izvajali z realnimi napadi. Človeški možgani in človeško telo so izjemni. Pod večjim pritiskom smo, hitreje in bolje se učimo.

Tomaž D. Uršič, inštruktor Krav Maga Global.