fbpx
+386 31 238 180 tomaz.ursic@krav-maga.si Ljubljana in Koper

Ogrevanje telesa za vadbo

“Warm-up” ni le ogrevanje telesa za vadbo

Vaje za ogrevanje so ključen element treningov Krav Maga. Osebno jim namenim tretjino celotnega treninga, torej 30 min. Za vsako vadbo, naj bo rekreativna ali profesionalna, potrebujemo najprej dobro ogreti telo, torej izvesti vaje za ogrevanje. V prvi vrsti, da se zaščitimo pred morebitnimi poškodbami, kot so zvini, nategnjene mišice, poškodovani sklepi in druge nadležne poškodbe. Vaje za ogrevanje torej lahko preprečijo poškodbe, zaradi katerih smo lahko še dolgo prisiljeni v mirovanje.

Pri vadbi Krav maga in drugih borilnih veščin je mnogokrat zaradi zahtevne motorike in gibov, ta del vadbe še posebej pomemben. Zahteva torej več kot le hiter in površen pristop. Pravzaprav bi lahko mirno rekli, da ne gre za navadno ogrevanje. Gre pravzaprav za zelo metodično in dobro strukturirano vadbo, ki ne le dobro ogreje telo za izvajanje borbenih in/ali samoobrambnih tehnik, temveč nenehno povečuje našo gibčnost in moč. Na ta način postane izvajanje tehnično zahtevnih elementov enostavno in učinkovito.

vaje-za-ogrevanje
vaje-za-ogrevanje

4 sklopi ogrevanja telesa

Da bi dosegli najboljše rezultate, so vaje za ogrevanje sestavljene iz 4 vadbenih sekcij, ki si sledijo po naslednjem zaporedju. Kardio vaje, s katerimi pospešimo srčni utrip in povečujemo telesno kondicijo. »Oiling« vaje, s katerimi naoljimo sklepe od glave do pete. Nato sledijo vaje za razteznost, s katerimi poskrbimo za dobro razteznost vseh mišic in vezi. Na koncu pa izvedemo vaje za moč in vzdržjivost, s katerimi povečujemo in premikamo meje lastne fizične moči.

Pri vajah za moč, predvsem krepimo jedro ali center telesa (ang. core), kjer je center vse naše moči. Iz njega izhajajo vsi naši udarci in brce, prav tako kot tudi rešitve v primeru vseh vrst stiskov okoli pasu ali davljenja stoje, leže, sede itd. Skratka, brez močnega centra je kakršnakoli rekreacija težko opravilo, izvajanje borbenih in/ali samoobrambnih tehnik pa enostavno neučinkovito. 

Vaje za ogrevanje in fizična pripravljenost

Prav vsak šport, če ga redno prakticiramo, pa naj bo to balinanje, tek ali pa borilne veščine, zahteva dobro fizično pripravljenost, če želimo biti dobri v temu kar počnemo. Še hoja v naravi, da ne rečem v gore, zahteva »celega človeka«, kot to radi rečemo. To pomeni, da imamo ustrezno fizično pripravljenost, da uživamo in napredujemo v fizični aktivnosti. Poudarek je na uživaju, saj je ravno v tem smisel vsake rekreacije.

Vaje za ogrevanje pred izvajanjem samoobrambnih tehnik, torej niso le preventiva pred morebitnimi poškodbami. Namenjene so predvsem krepitvi naših mišic za dvig splošne telesne sposobnosti, da lahko te tehnike izvajamo tekoče in učinkovito. Končni učinek dobre telesne vadbe pa ni le v močnem telesu, ampak se istočasno odraža tudi v močnem mentalnem vidiku, ki je še posebej pomemben pri borilnih veščinah.

 Lahko bi rekli, da z redno in vztrajno vadbo pride do sinergije telesa in duha, kjer se na novo razvijamo na čisto novem področju našega življenja. S povečanjem naših telesnih zmogljivosti, nedvomno pridobimo tudi na povečanju naše samozavesti, kar se prej ali kasneje začne odražati tudi na drugih področjih našega življenja. Končni učinek je, da postajamo boljša verzija samega sebe, kar bi v osnovi tudi moral biti cilj vsakega od nas.

vaje-za-ogrevanje

Tomaž D. Uršič, inštruktor Krav Maga Global.


O treningih