fbpx
+386 31 238 180 tomaz.ursic@krav-maga.si Ljubljana in Koper

Zakaj zaščitna oprema?

Zaščitna oprema in razlogi zanjo

Zaščitna oprema je pomemben del treningov Krav Maga, zato se bom v tem prispevku osredotočil na razloge in ozadje. Krav Maga sodi med eno najbolj učinkovitih in zato tudi najbolj brutalnih borbenih sistemov na svetu. Njen primarni cilj je v čim krajšem času onesposobiti grožnjo oziroma napadalca. To je, če se predhodno nikakor nismo mogli izogniti takšni situaciji s preventivnimi ukrepi. Ne pozabimo, da je naša prva naloga, povečana pozornost na okolico iz katere lahko pride grožnja. S tem pravočasno prepoznavanje le te in preventivni ukrepi za preprečitev fizičnega napada.

Zaščitna oprema je pri treningih zato nujna. Vse Krav Maga tehnike so namreč strukturirane na način, da napad končamo v nekaj sekundah. To je možno le, če je naša obramba skoncentrirana na najbolj boleče točke napadalca. Če vemo, da je Krav maga nastala najprej za potrebe vojaškega delovanja, potem je to povsem razumljivo, saj vojak sredi vojnih razmer nima nobenih možnosti za preživetje, če bi borba mož na moža trajala več kot pa nekaj sekund.

krav-maga-borba-in-zascitna-oprema
krav-maga-borba-in-zascitna-oprema

Predstavljajte si, da imate v svoji neposredni okolici še druge sovražne vojake, ki bi v primeru daljše borbe z enim od njihovih kolegov hitro prihiteli na pomoč in končali spopad.  Končali v korist svojega kolega in s smrtnim izidom za vas. Zato tudi govorimo, da Krav Maga poznavalci niso »fight-erji« ali mojstri borilnih veščin, kot jih poznamo iz borilnih športov, temveč v pravem pomenu besede »bojevniki«. Posebnost Krav Mage je med drugim tudi obvladovanje borbe z večjimi napadalci hkrati in je prav tako eno od področij, ki izvira iz vojaške doktrine. Na treningih je zaščitna oprema ključna, za učinkovito in varno treniranje, predvsem pri sparingu.

Ranljive točke telesa

Če torej želimo doseči cilj, končati borbo v nekaj sekundah, potem pač moramo ciljati in zadeti najbolj ranljive točke našega napadalca. In ker so vse tehnike usmerjene v te točke, ne glede na to ali so samoobrambne tehnike ali borbene tehnike, moramo za varno izvajanje le teh poskrbeti tudi za ustrezno varnost med partnerji, ki tehnike izvajajo.

Pa najprej malo preglejmo točke, ki jih ciljamo na naših treningih in so osnova vseh udarcev in/ali brc pri izvajanju Krav Maga tehnik. Če gremo od zgoraj navzdol bi to izgledalo takole: oči, ušesa, nos, brada, vilica, vrat spredaj, vrat zadaj, solarni pleksus, rebra, moda, koleno, stopala oz. nožni prsti. Sveti gral Krav Mage je točka, ki jo vedno najprej poskušamo zadeti. To je mednožje oz. moda. Torej točka številka ena in najvišje na lestvici vseh točk, ki jih ciljamo.

Kot vidimo, imamo kar nekaj točk in kar je še bolj zanimivo, vse so izredno boleče. Tako boleče, da že en natančen udarec v katerokoli od prej naštetih točk nemudoma ustavi napadalca.Za vse, ki še nikoli niso trenirali Krav Mago ali pa mojstre športnih borilnih veščin, kar strašljivo. Pa vendarle, ne pozabimo, zakaj je Krav Maga nastala in katere probleme rešuje? Rešuje točno tiste probleme s katerimi se lahko srečamo zunaj, na cesti, da ne rečem na ulici.

zascitna-oprema-krav-maga

Tomaž D. Uršič, inštruktor Krav Maga Global.


O treningih