fbpx
+386 31 238 180 tomaz.ursic@krav-maga.si Ljubljana in Koper

Zaščitna oprema pri Krav Maga

Kakšna zaščitna oprema je primerna za Krav Maga?

V tem prispevku bomo spoznali vse elemente, ki jih zajema zaščitna oprema za treninge Krav Maga. Predhodno sem za vas pripravil prispevek z naslovom »Zakaj zaščitna oprema?«, kjer sem predstavil ozadje Krav Maga z vidika zaščitne opreme. V prispevku sem obdelal razloge, zakaj je pri treningih Krav Maga potrebna zaščitna oprema, prav tako sem omenil ranljive točke telesa, ki jih ciljamo na treningih. V tem prispevku bom bolj konkreten. Navedel bom vso opremo – tisto, ki je nujna in tisto, ki je opcijska.

Če torej želimo trenirati sproščeno in varno, ter izvajati vse te učinkovite tehnike na način, da ne poškodujemo sebe ali svojega partnerja, potem je zaščitna oprema obvezna. Vsi, ki treniramo ali želijo trenirati Krav Maga borilno veščino, zato potrebujemo naslednjo zaščitno opremo, ki jo bom naštel v istem vrstnem redu, kot sem ranljive točke telesa v predhodnem prispevku.

zascitna-oprema-krav-maga

Obvezna in opcijska zaščitna oprema

Med obvezno zaščitno opremo spadajo; 1) ščitnik za zobe, 2) MMA rokavice in/ali rokavice za borbeni karate (rokavice podoben boksarskim, le da so manjše in imajo prosto oz.gibljivo dlan), 3) boks rokavice, 4) suspenzor (moški ščitnik za moda ali ženski ščitnik za genitalije). Med opcijsko zaščitno opremo pa uvrščamo še; 1) ščitnik za podkolenico z zaščito narta, 2) ščitniki za podlahtnico, 3) čelada za glavo za sparing (po najmanj 1 letu rednega treninga) – zelo je pomembno da je zaščitena tako zadaj kot zgoraj.

Obvezna oprema je potrebna pri vsakem treningu Krav Maga, opcijsko pa člani kupijo kasneje, ko že trenirajo nekaj časa in je v treninge vključeno vse več sparinga. Večino naštete zaščitne opreme je možno kupiti v vsaki specializirani trgovini s športno opremo. Velika izbira pa je tudi na spletu preko specializiranih spletnih trgovin s tovrstno opremo. V vsakem primeru, pa predlagam, da se pred nakupom posvetujete s svojim inštruktorjem, saj vsa oprema, ki jo lahko najdemo na trgu ni nujno dovolj kvalitetna in s tem primerna za kvalitetno vadbo. Slike zaščitne opreme si lahko ogledate na koncu prispevka.

Tudi dobra obutev je pomembna

Pa še en nasvet, ko smo že pri opremi, čeravno ne gre za zaščitno opremo. Glede na izvajanje Krav Maga tehnik tako stoje, leže in sede, je zelo pomembna primerna obutev. Jaz osebno uporabljam obutev, ki se sicer klasificira pod »wrestling« (rokoborba) obutev. Uporabljate jo lahko tako v zaprtih dvoranah, ki so pokrite s tatamiji, kot tudi v dvoranah s parketom. Obutev je malo višja in gre čez gleženj. Je izredno lahka in zračna. Vsekakor po mojem mnenju najbolj ustrezna obutev za trening Krav Maga. Seveda pa ni nič narobe, če imate kvalitetne športne copate, ki jih uporabljate samo za dvorano, če je to dvorana s parketom. V dvorani s tatamiji ste lahko ali bosi ali pa za to ustreznimi copati, kot so »wrestling« copati.

wrestling-shoes

Slikovni prikaz zaščitne opreme

scitnik-za-zobe
mma-rokavice-krav-maga
boksarske-rokavice-krav-maga
scitnik-za-nart-zascitna-oprema-krav-maga
suspenzor-zascitna-oprema-krav-maga
scitnik-za-glavo-zascitna-oprema-krav-maga

Tomaž D. Uršič, inštruktor Krav Maga Global.


O treningih