Koristi vadbe Krav Maga

Ključne koristi vadbe Krav Maga

V tem zapisu vam bom na kratko predstavil ključne koristi, ki jih boste pridobili z redno vadbo Krav Maga. Redna vadba Krav Maga samoobrambe, nam lahko prinese celo vrsto koristi. Nekatere so takojšnje, pri nekaterih pa se le te pokažejo šele skozi čas. Tako kot za vse pridobitve in uspehe  v življenju je tudi tukaj potreben določen čas. Koliko časa potrebujemo za cilje, ki jih z vadbo želimo doseči, pa je v veliki meri odvisno od nas samih, naše zavzetosti, volje in predanosti.

jan-antonin-kolar-uYmF6ncEgLY-unsplash
clem-onojeghuo-n6gnCa77Urc-unsplash

Dvig splošne telesne pripravljenosti

Prva in dokaj hitro vidna korist, ki nam jo prinese redna vadba je nedvomno dvig splošne telesne pripravljenosti  in dobro fizično počutje. Temu delu, na naših treningih posvetimo kar tretjino časa in poskrbimo, da se naši člani ne le dobro ogrejejo, temveč tudi raztegnejo svoje vezi in sklepe, ter pridobijo na vzdržljivosti in moči mišične mase. Vaje zajemajo vse strukture mišic in vezi, tako da so rezultati vidni že po mesecu dni rednega treninga. Večina članov, ki je imela še pred vadbo Krav Mage težave s hrbtenico, kot so bolečine v križu in podobno je ugotovilo, da so le te izginile. Podobno, kot so se stopili preveč naloženi kilogrami iz preteklih let neaktivnosti.

Odveč je omeniti, da se vam z redno vadbo uravna tudi krvni pritisk, izboljša srčni utrip in uredi prebava. Skratka koristi vadbe so iz zdravstvenega vidika nedvoumne in nujno potrebne. Pri tem delu vadbe, ki je namenjen splošnemu dvigu telesne pripravljenosti in moči dajemo še posebno pozornost na posameznikovo fizično stanje, ki je v trenutku odločitve za vadbo KM zelo različno. Ker potrebuje vsak od nas različen čas, potreben za dvig svojih telesnih sposobnosti na ciljano raven, so vadbe temu ustrezno prilagojene. Cilj je, da član na vadbi ne pregori že na samem začetku, temveč da postopoma z rednimi treningi gradi svoje fizične zmogljivosti in uživa pri svojem napredku. Seveda pa moramo upoštevati tudi dejstvo, da je kljub vsemu vendarle treba stopiti iz svoje cone udobja in narediti tisti odločilno korak sam.

Razvoj borbene samozavesti

Druga pomembna korist, ki nam jo prinaša redna vadba pa je razvoj borbene  samozavesti. Kaj to sploh pomeni? Borbena samozavest je tista vrsta samozavesti, ko vem, da imam dovolj sposobnosti in znanja, da se lahko ubranim pred kakršnokoli vrsto fizične grožnje ali napada kjerkoli iz okolice. Je nekaj, kar je danes, v tem dokaj neuravnovešenem času izredno pomembno, da znamo odreagirati odločno in se če je potrebno tudi fizično upreti. Je osnovni del bojevnikove mentalitete in miselnost, ki si jo z redno vadbo lahko razvijete in posvojite, da postane del vaše osebnosti. Zaradi nje ste ne le mentalno močnejši temveč postanete tudi boljša oseba, kar na koncu koncev začnete tudi izžarevati. Spada pod mentalni del, ki je sestavni in hkrati najpomembnejši del vsakega KM treninga.

brooke-lark-jtvGydbUn30-unsplash
bruce-mars-AndE50aaHn4-unsplash

Lažje obvladovanje stresa

In tretja prav tako pomembna korist je lažje obvladovanje stresa, ki se kaže na vseh področjih našega življenja. Znano je, da redna vadba, pa naj si bo kakršnakoli, znižuje raven stresa v telesu. Stres je na dolgi rok smrt, saj povzroča bolezni, ki so v končni fazi smrtne. Obvladovanje in čiščenje stresa iz telesa je nujno, če hočemo živeti zdravo in uravnoteženo življenje. Poleg tega je človek socijalno bitje, ki potrebuje in išče družbo podobno mislečih. Z njimi tke prijateljske vezi, ter se preko njih sprošča. Izkušnje kažejo, da so najboljše vezi ravno tiste, ki so se ustvarile v športu ali drugih hobijih, ki jih ljudje prakticirajo, kot del svojega življenskega sloga. So vezi, ki nastanejo iz iskrene želje po druženju s podobno mislečimi in ne iz potrebe po koristolubju ali drugih “daj-dam” interesih.

Skratka, če bi poskušali z enim stavkom opisati glavne koristi naše vadbe bi lahko rekli: vadba za zdravo in čvrsto telo, razvoj borbene samozavesti in mentalnih sposobnosti ter miren in jasen um v družbi podobno mislečih ?. Najbolje pa bo, da si o treningih preberete od mojih članov na povezavi “Mnenja udeležencev“. Se vidimo, KI DA!

Tomaž D. Uršič, inštruktor Krav Maga Global.


O treningih


Mnenja udeležencev